PELGRIMSKERK HAAMSTEDE

Gereformeerde kerk
in de Westhoek van Schouwen-Duiveland


Welkom

Pelgrimskerk

Commissies en
Werkgroepen


Agenda en Diversen

Adressen en Contact


waar vind ik ...... ?

 
 


Verslag Diaconiereisje 2018

Zaterdag 22 september jl. maakten we een uitstapje voor senioren, verzorgd door onze samenwerkende diaconieën. Vanuit de Pelgrimskerk Haamstede, Ontmoetingskerk Haamstede, Hervormde Gemeente Burgh, Hervormde Gemeente Renesse/Noordwelle en Bethlehemkerk Scharendijke waren we met 51 deelnemers.

Buschauffeur Cor Juffermans vertrok met ons om 12 uur vanaf de Pelgrimskerk (Platboslaan) via de Oosterschelde­kering naar de Zak van Zuid-Beveland. We proeven daar de sfeer van de fruitteelt, door eerst met de bus het erfgoed van dijkjes, welen, landerijen en fruitgaarden te bezichtigen. Het is duidelijk dat dit gebied niet is herverkaveld. Er worden allerlei appels en peren, maar ook veel zwarte bessen geteeld. Deze zwarte bessen hebben vooral de Hero Cassis-fabriek als bestemming. Ook reden we door het natuurgebied de Zwaakse Weel, waar u ook de stoomtram Goes-Borsele tegen kunt komen. Na een mooie rit (ondanks het buiige weer) kwamen we om 13.30 uur aan bij het Fruitteelt museum in Kapelle.

 

Het museum is gevestigd in de voormalige tuinbouwschool en bestaat inmiddels 22 jaar. Bij aankomst wordt getrakteerd op koffie/thee en (hoe toepasselijk) appelgebak. In het museum zijn nostalgische gereedschappen en machines te bezichtigen, met een aansprekend verhaal van vrijwilligers. In groepen mochten we deelnemen aan een fruitveiling via een historische veilingklok. Middels deze veiling konden we een eigen kistje appels of peren van bijzondere rassen kopen. De sport is om zo lang mogelijk te wachten met op het knopje te drukken, voor een zo laag mogelijke prijs. Maar je bent niet alleen, dus best spannend: wie drukt er het eerst? Maar als iedereen te laat drukt en de vraagprijs wordt gepasseerd, dan wordt het product “doorgedraaid”…

 

Na bezichtiging en veiling word er weer koffie en thee geschonken. Hierna was het de bedoeling om buiten in de tuin van het museum oude fruitrassen te bekijken. Daar hebben we vanwege aanhoudende regen vanaf gezien. Om de tijd in ons programma anders te benutten wordt besloten tot een rijtoer. Als we om 15.45 uur uitgezwaaid worden door de museumvrijwilligers, vervolgen we onze tocht naar Yerseke: langs oesterputten, mosselbedrijven en natuurgebied Yersekemoer komen we op de Oosterscheldedijk richting Kattendijke. Chauffeur Cor blijkt een gepassioneerde gids: hij vertelt via de microfoon in de bus over vrijwel alles wat we vanuit de bus kunnen zien, met diverse achterliggende wetenswaardigheden. Het uitzicht vanaf de Oosterscheldedijk blijken velen in de bus wel te waarderen: in de verte de Zeelandbrug en Zierikzee en aan de andere kant het mooie oude kerkje van Kattendijke.

 

Om 17.00 uur arriveert de bus bij zorginstelling Cederhof in Kapelle voor het diner.
In het restaurant gaat Sjaak voor in gebed. Na een warme maaltijd en bitterkoekjespap als toetje vertrekken we om 19.45 uur met onze bus naar huis. Terwijl het buiten al donkerder werd heeft Lia nog het gedicht “Seizoenen van ons leven” voorgedragen en heeft Evert afsluitend dankwoord gericht tot allen die dit uitstapje mogelijk maakten.
Om 20.30 uur waren we terug bij de Pelgrimskerk.

 

 


De deelnemers uit verschillende kerkelijke gemeenten versterken elkaar deze dag weer met een ontmoeting en gezamenlijke activiteit! Bedankt organisatoren (Jan en Lia) en deelnemers: zonder jullie was dit niet mogelijk.

Vriendelijke groeten,

Peter en Isabel Jonker, Noordwelle